sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

vastauspostaus

Nyt tosiaan sain tehtyä tän vastauspostauksen lastenkotiaiheisiin kysymyksiin. olkaa hyvät!

millainen oli normaali tiistaipäivä laitoksessa?

arkipäivä: herättiin aamulla kouluun ja syötiin aamupala jonka yökkö (yövuorolainen) oli kattant. Joskus oli vain leipää, joskus puuroa, joskus muroja. Puuroa oli pakko syödä jos oli vielä ala-asteella ja kahvia ei saanut juoda ennenkuin meni yläasteelle.  Sit kaikki lhti kouluun ja kun tultiin koulusta niin oli välipala jos pääsi ennen kolmea. Jos päääsi kolmelta tai neljältä niin tuli syömään, ruoka oli puoli neljältä. Sen jälkeen oli kai jonkinnäjönen hijainen tunti eli tehtiin läksyjä eikä saanut mennä toiselle osastolle. Viideltä se loppui ja sitten yleensä pienempien lasten piti mennä ulos ja isot sai nyt tehdä mitä halusi. Sit puoli seiskan ja puol kasin välillä oli iltapala jonka jälkeen pienet aloitti suihkuun menemisen. kymppiin mennessä piti olla käynyt suihkussa kun alkoi hiljaisuus. Mä tosin vikoina vuosina kun olin iltalukiossa niin menin usein myöhemmin niinkuin muutkin vanhemmat nuoret. Sit mentiin nukkumaan, nukkumaanmenoaika riippui iästä.

millainen henkilökunta oli? vittupäistä ja mukavista jotain stooria!

Henkilökuntaan kuului vähän kaikenlaista porukkaa, ikähaarukka oli meidän osastolla viidestäkymmenestä ylöspäin eli ei ollut nuoria hoitajia. Oli yksi tietty hoitja kenestä kukaan ei pitänyt ja sitten oli yksi mieshoitaja ketä oli vähän lepsumpi. 

Muistan kun kerran se yksi vittupää  oli töissä ja multa tippui makkara lattialle vahingossa. No, mun piti sitten mennä huoneeseen ja kirjoittaa ranskalaisin viivoin MIKSI MÄ TIPUTIN SEN. Siis seriously???? Se oli vahinko. Ja muutenkin se antoi huonearestia ihan älyttömistä syistä kuten jos oli tippunut vaatteet tuolin pyöreältä karmilta lattialle. 

Ja se yksi hoitaja teki sitä että se saattoi tulla monta kertaa viikonloppuisin päivän aikana mun huoneeseen, jäi katsomaan ikkunasta ulos ja lähti pois. Sanomatta mitään. Se oli vähän creepyä pakko myöntää...
En nyt mukavista keksi mitään sen kummempaa stooria. Oli kiva kun välillä sai esimerkiksi katsoa telkkaria olohuoneessa pitempään kun olisi saanut ja pääsi myöhään yökylään toiselle osastolle kaverin luo.

paskimmat ja parhaimmat hetket siellä?

No paskimmat hetket oli silloin kun mulla oli todella paha olla eikä kukaan vielä tiennyt siitä. Tai no en tiedä oliko se aina kivaa että hoitajat tiesi kun ne kyttäsi kun hullua. Tuli puolen tunnin välein sanomaan mun huoneeseen "moi" ja lähti. 

Mulla ei sinänsä ollut siellä kovin paskaa kun en ikinä tehnyt mitään kiellettyä enkä siis ollut arestisssa tms. koskaan. 

Parhaimpia oli ehdottomasti syys- tai laskettelureissut. Syysreissuilla mentiin keskelle metsää johonkin mökkiin jaa oltiin siellä muutaman päivä, hengattiin, käytiin metsässä kävelemässä ja syötiin hyvin. Iltaisin aina grillattiin ja pelattiin valosotaa taskulamppujen kanssa. (oli siis joukkueet ja kaikki piiloutui metsään ja sitten taskulampun valossa otettiin kiinni toisten joukkueiden jäseniä osoittamalla niitä valolla ja sanomalla niiden nimi ääneen. sai pelastaa grillipaikalta koskettamalla toista. Se kumman joukkueen pelaajat oli ensimmäisnä kaikki grillipaikalla, hävisi. ) 
Laskettelureissuilla mentiin johonkin laskettelemaan muutamaksi päiväksi, käytiin mm. himoksella monta kertaa, tahkolla, ukkohallassa, sappeella ja jossain en nyt kyllä muista missä muualla :D 

Vaihtuko hlökunta usein?

Mun aikana mun osastolla ei vaihtunut yksikään hoitaja, ne alkoi jäämään eläkkeelle heti sen jälkeen kun mä lähdin eli mulla kävi tosi hyvä tuuri. Tässä 3 vuoden sisällä viimeinenkin tuttu hoitaja on poissa mun osastolta. 

Entä nuoret?

No kyllä siellä moni nuori vaihtui mun aikana, joko vaihtoi tiukempaan laitokseen tai täytti 18 ja muutti pois. Yksi nuori pääsi muuttamaan kotiin ja se oli ensimmäinen laatuaan. 

Miten tyypit (lapset/nuoret) yleensä viihty?

Kai ne ihan suht hyvin, aina on tyyppejä ketkä ei sopeudu mutta suurin osa kyllä sopeutuu ihan hyvin ja viihtyy miten laitoksessa nytt voi viihtyä yleensäkään. Jotkut pitää sitä kotina, toiset ei. 

Millanen se oli paikkana, siis esim. omakotitalo vai laitosmainen?

Tavallaan vähän omakotimainen mutta aika lailla laitosmainen loppujenlopuksi. Oon käynyt paljon omakotitalomaisessakin laitoskessa käymässä. 

Miksi sä alunperin jouduit lastenkotiin? 

Vanhempien alkoholismin ja perheväkivallan vuoksi. Myös mun hoidon laiminlyöminen oli yksi iso syy joka tosin johtui alkoholismista. 

kuinka kauan sä asuit siellä? 

muutaman kuukauden päälle 10 vuotta. Sen lisäksi asuin vastaanottokodissa puoli vuotta. 

oliko sulla siellä paljon kavereita?

No muutama keihin pidän edelleen yhteyttä, yhtä näin viimeksi eilen räkäläkierroksen merkeissä. 

 piditkö sitä ikinä kotina? 

En. En ikinä sanonut lastenkotia kodiksi vaikka se oli oikeastaan ainut koti miikä mulla oli koska en mä pitänyt sinänsä vanhempienkaan asuntoa kotina kun en ikinä ollut yötä enkä osannut suhtautua vanhempiini ns "normaalisti" eli en uskaltanut ikinä suuttua tms enkä luottanut tai uskaltanyt olla oma itseni täysin. 

kuinka usein olit vanhempien luona?

Max. kerran viikossa kummankin luona, äidin luona lauantaina ja iskän sunnuntaina. Mutta en mä siellä joka viikonloppu todellakaan käynyt, saattoi olla monen kuukauden tauko kun en nähnyt kertaakaan. Isän tapauksessa oli kahden vuoden tauko kun en kuullut siitä sanaakaan. 

 tiesikö sun kaverit että asuit siellä?

Suurin osa ei. Vain yksi tiesi luokalta. Eikä mulla paljon kavereita ollutkaan. Ja sekin luokkalainen sai tietää vahingossa eli en itse kertonut. Häpesin sitä niin paljon etten uskaltanut kertoa kun pelkäsin että jään yksin. 
Toiselle luokkalaiselle kehen pidän yhteyttä nykyäänkin, kerroin vasta pari vuotta sitten.

5 hyvää ja huonoa puolta sun lastenkodista 

+Ilmapiiri oli hyvä
+aikuiset oikeasti välitti, omahoitaja ainakin
+hoitajat pysyi samana
+oli samanikäisiä kavereita
+tehtiin reissuja

-mulla oli huonekaveri ensimmäiset 7 vuotta eikä tultu kauhean hyvin toimeen
-oli ei niin kivoja hoitajia
-pakolliset jutut
-paras kaveri oli toisella osastolla
-lastenkoti oli kamalan mäen päälläSiinä se nyt oli, anteeksi että sen tekemisessä kesti näin kauan. Tuliko lisäkysymyksiä?

6 kommenttia:

 1. Tä oli kiva postaus :) olit vastaillu tosi kattavasti, ja aika samalta kuulosti toisaalta mitä meidänkin laitos oli sitten loppujenlopuks kun se täytty nuorista ja lapsista. Vaikka meillä se oli kyllä enemmän tosi talomainen kun laitos. Sellanen jättimäinen omakotitalo :D :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) aika samanlaisia laitokset taitaa loppujenlopuksi olla jossei ole missään erityislaitoksessa.

   Haha varmaan kivampi asua semmosessa kun sitten tosi laitosmaisessa... :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus, jossa tulikin kaikki olennaisimmat asiat esille. Kiinnostavaa lukea kokemuksia lastenkodista, kun itselläni ei ole niitä. Olen seuraillut sun blogia jo jonkin aikaa ja musta on kiva, kun kirjoitit taas. Toivottavasti jatkat kirjoittamista! :)

  http://kadotettujaruusuja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ja en tiedä yhtään blogin tulevaisuudesta, ehkä kirjoitan vielä,, ehkä en. Mutta jos päätän etten enää kirjoita niin ilmoitan siitä kyllä täällä sitten :)

   Poista
 3. Tää oli tosi mielenkiintoinen postaus, tykkäsin! :)

  VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentista, arvostan kaikkia sanoja:)♥
Kommentinvalvonta on käytössä joten voit sanoa jos et halua kommenttiasi julkaistavan:)
Vastaan kommentteihin pääasiassa omaan blogiini.