tiistai 6. elokuuta 2013

Lupa syödä -pieniä otteita kirjan ravitsemusosiosta

Kun mä nyt luen tota lupa syödä -kirjaa niin ajattelin kirjottaa tähän joitain asioita jotka mä tajusin vasta kunnolla kun oon lukenut tota tai sitten vaan asioita joita ei ehkä kaikki tätä lukevat, syömishäiriötä sairastavat, tai terveetkään ihmiset tiedä ja mitkä olis ihan hyvä tiedostaa. Ja mua suoraansanottuna vituttaa että kaikki terveyslehdet kirjottaa ravitsemuksesta asoita jotka ei edes pidä paikkaansa. Kaikki vois lukea tän kirjan niin tietäis edes hieman totuudenukaisemmin! Tiedän kyllä että lehtien tarkoitus on myydä mutta silti.
Esimerkkinä kaikki dieetit. Jos olisi joku täydellisesti toimiva dieetti, niin miksi niitä sitten pitää keksiä koko ajan lisää?

Ja sanon että voi olla vähän sekava postaus eikä kiinnosta kaikkia mutta halusin itselle näitä ylös joten kirjoitanihan senkin takia.

Ensin kerron lyhyesti joitain faktoja joista monilla syömishäiriöisillä on väärä käsitys tai jotka muuten kannattaisi tiedostaa

-Elimistö ei kiinnostu siitä, mikä on terveellistä ja mikä epäterveellistä, eikä ole olemassa "vaarallisia" kaloreita
-Elimistön raaka-aineet -rasva,proteiini,hiilihydraatit,vitamiinit ja kivennäisaineet - eivät voi korvata toisiaan eivätkä ne myöskään toimi ilman toisiaan
-Kehon eri osat käyttävät ravinnon eri osia
-Ihminen kehittyy kaikista eläinlajeista hitaimmin, mikä tarkoittaa, että elimistössä ei tapahdu kovin nopeita muutoksia.
-Elimistön käyttämien aineiden tilalle on koko ajan saatava täydennystä
-Keho käyttää jokaisen ravintoaineen, myös rasvan, joten se ei kerry samantien kehoon niinkuin jotkut ajattelee
-Keho voi olla nälkiintynyt henkiön painosta riippumatta
-Kehossa voi olla vajaaravitsemusta, vaikka verikokeet näyttävät kaiken olevan kunnossa (kirjoitan tästä lisää suolan yhteydessä)
-ruokahimot tulevat silloin kun keholla on puutos jostain aineesta jota se tarvitsee eli ne eivät tule turhaan.
-KUUNTELE KEHOASI, se tietää

Sitten vähän enemmän parista aiheesta

Liikunta ja syöminen

Mähän oon toiminut pitkän aikaan monessa asiassa joko-tai -periaatteella ja yksi on liikunta. Mä joko syön tai liikun, ei oo mitään järkeä liikkua jos on syönyt paljon. Mutta totuus on että jos ei syö paria tuntia ennen lenkkiä niin sä vaan hajotat sitä lihasta kun rasitat niitä eikä ne tietenkään kehity silloin vaan päinvastoin. Ja tietenkin pitää syödä myös jälkeenpäin.
Ja muutenkin jos ei syö säännöllisesti ja riittävästi niin ei siinä sitä rasvaa pala vaan keho käyttää niitä lihaksia energiakseen ja se osa lihaksesta jota keho ei pysty käyttämään, poistuu virtsan mukana. Eli kannattaa syödä jos ei halua pissata lihaksiaan pois. (:D)


"Jos ihminen harrastaa liikuntaa myöhään iltapäivällä -muun muassa siksi että voi lykätä päivällistä myöhemmäksi- elimistöltö puuttuu paitsi itse fyysiseen ponnistukseen tarvittavaa polttoainetta myös rakennusmateriaalia, josta se voisi muodostaa lihaksia. Jos tarkotituksena on lihasten rakentaminen, ei tämä keino ole kovin onnistunut, koska elimistöltä puuttuu siihen tarvittava rakennusmateriaali. Jos tarkoituksena on hyvän kunnon hankkiminen, ei sekän oikein onnistu koska solut ja elimet pakotetaan tyhjäkäynnile, kun keho ei saa täydennystä välipaloista, ja silloin muun muassa hapenkuljetus heikkenee. "

"Sinun täytyy oppia muuttamaan ajattelutapaasi, niin että oivallat, että sinun on syötävä jaksaaksesi liikkua, eikä liikuttava voidaksesi syödä. "

Eli ei kannata liikkua syömättä.

Suolan käyttö

Tätä painotetaan kirjassa tosi paljon joten se on tärkeä osa ruokavaliota, jotta keho toimii! (tästä tuli aika pitkä osio, hups. Mutta kirjassa sitä on 9 sivua)

Monet välttää suolan syömistä siitä syystä että se sitoo vettä koko kehoon. Se on totta, että se sitoo vettä, mutta ei koko kehoon, vaan verisuoniin. Ilman suolaa vesi ei pysy elimistössä joten on elintärkeää saada sitä suolaa tarpeeksi. "Jos suola ei sitoisi vettä verisuoniin, laahautuisimme ympäriinsä kuin hervottomat barbapapat"

Monet ovat alkaneet pelätä suolan käyttöä myös tällaisten myyttien ja väärinkäsitysten takia: Suola väsyttää ja turvottaa, suola sitoo rasvaa, suola lisää veren kolesterolipitoisuutta ja suolasta tulee selluliittia. Viimeksi mainitun väitteen alkuperä on arvoitus. Selluliitti tarkoittaa ihonalaisia muhkuroita,joihin suolan ei ole kemiallisesti mahdollista vaikuttaa. Kemiallisten ominaisuuksiensa takia suolan on myös mahdotonta sitoa rasvaa, eikä luonnossa niin ollen tavata suolan ja rasvan yhdisteitä. . Sitä vastoin ihminen voi tosiaan väsyä ja turvota, jos hän ei ole käyttänyt suolaa pitkään aikaan ja allkaa jälleen käyttää sitä.

Suolan käytöstä on kiistelty 1970-luvulta lähtien. Kuten yleensä käy etsittäessä syntipukkeja, näissäkin pohdinnoissa onnistutaan unohtamaan, miksi me ylipäänsä tarvitsemme suolaa.Foinikialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset sekä kiinalaiset ymmärsivät hyvin varhain, että suola on elintärkeä sekä eläimille että ihmisille.  Suola on kuulunut kautta aikojen tärkeimpiin kauppatavaroihin, ja suolantuotannon herruudesta on käyty monia sotia. (kirjoitin tän sen takia tähän postaukseen että haluan osoittaa että suola on aina ollut tärkeää ja saada teidät miettimään että miksi sitä pelätään niin kovasti)
Miksi ruokaan pitää sitten lisätä suolaa? Elimistössä tarvitaan suolaa muun mussa huolehtimaan veren riittävästä määrästä (sitomaan vettä verisuoniin), pitämään yllä normaalia verenpainetta ja huolehtimaan siitä, että sydän ja lihakset saavat sähköimpulsseja."

Sitten erilaisia oireita joita tulee kun ei saa suolaa riittävästi.


 • huimaus
 • silmissä mustenee äkillisä liikkeitä tehdessä
 • päänäsrky
 • käsien ja kyynärvarsien heikkous
 • sääret kuin spagettia, lihaskipu
 • käsivarsien ja säärien puutuminen
 • neste menee suoraan elimistön läpi, tiheä virtsaamisen tarve
 • yölliset pissalla käynnit
 • yöhikoilu
 • pahoinvointi
 • mahan turpoaminen syömisen yhteydessä
 • kasvojen turvotus


Huomasin itse että mulla on aika nomiakin oireita ja kun aloin miettimään niin en varmastikaan saa tarpeeksi suolaa. Mulla on siis huimausta välillä, käyn usein vessassa, myös yöllä, yöhikoilua ja mahan turpoamista syömisen yhteydessä ja kasvotkin on turvoksissa aika usein.

Nämä kaikki oireethan on yleisiä syömishäiriöissä ja oireet syntyvät kun ihminen oksentaa tai käyttää ulostuslääkkeitä ja menettää siten suoloja, mutta myös silloin kun ihminen pelkää syödä suolaa tai ei käytä sitä riittävän paljon. Suolanpuutos voi syntyä myös silloin kun ihminen syö enimmäkseen sellaista ruokaa johon suola ei sovi -jos esimerkiksi syö runsaasti hedelmiä ja vihanneksia tai jos syö viiliä ja muroja ateriaksi useammin kun kerran päivässä (mulla on yks iso syy tämä kun en yksin syö esim. lämmintä ruokaa)
Pyörtyily on myöskin varsin tavallista kun tilanne on jatkunut pidemmän aikaa mutta korjaantuu sillä että lisää ruokavalioon suolaa.

Mainitsin alussa että verikokeet saattavat antaa väärää tietoa johtuen suolankäytöstä.
Kun elimistö ei saa suolaa, neste virtaa suoraan ulos kehosta ja ennen kaikkea verisuonista, koska elimistössä ei ole suolaa sitomassa sitä. Seurauksena on elimistön kuivuminen. Kun tällaisessa tilassa olevalta henkilöltä mitataan eri aineiden pitoisuuksia veressä, jäljellä on vain eräänlaista tiivistettä, kiinteiden aineiden kerrostuma, koska kuljetusaine ja liuotin (neste) on kadonnut. Niinpä paperilla näyttää siltä kuin ihmisellä ei olisi minkäänlaisia puutostiloja. Hän vaikuttaa terveeltä.

Kun pään verisuonista katoaa neste, alkaa päätä särkeä. Yleinen suolanpuutoksen oire on myös pahoinvointi, varsinkin aamuisin. Siitä seuraa, että aamupalaa on vaikea syödä ja joskus syöminen ylipäänsä muuttuu hankalaksi.Monien ihmisten - oli heillä syömishäiriö tai ei - täytyy "ensin päästä käyntiin" ennen kuin he voivat syödä aamupalaa, eli he syövät aamiaista vasta perin tunnin päästä heräämisen jälkeen. Se on elimistön mielestä aika myöhään, ja monesti loppupäivän aterioiden säännöllisyys on valitettavasti hiukan niin ja näin.
Pahoinvoinnin aiheuttamaa epämiellyttävää tunnetta pahentaa joskus lisäksi tunne, että vatsa turpoaa syödessä. mikä tekee syömisestä vielä ongelmallisempaa. Turpoaminen ei ole kuviteltua, kuten joillekin on väitetty, vaan tapahtuu oikeasti. Hiukan yksinkertaistaen voisi sanoa, että koska suun kautta nautittu neste poistuu nopeasti pissana, ei mahassa ole riittävästi nestettä huolehtiman sinne tulevasta ruoasta. Kun mahaan on silloin kuljetettava nestettä kehon muista osista, ihminen turpoaa. Mutta siihen on olemassa parannuskeino, sillä jos syö kehoa hellivällä tavalla, ei tule pahoinvointia tai turvonnutta vatsaa.

Kun nautimme aterialla liian vähän suolaa, turpoaa meillä muukin kuin maha. Suolanpuutoksen vuoksi usein kasvotkin turpoavat. Se näkyy erityisesti anoreksiaa kärsivillä, koska he saattavat näyttää erehdyttävän normaalipainoisilta joka johtaa usein siihen että nälkävuötä kiristetään entistä tiukemmalle.
Myös ahmimishäiriöstä kärsivillä kasvot voivat turvota sekä oksentelun ja turvonneiden sylkirauhasten että todennäköisesti suolanpuutoksen seurauksena. Oksentelu pahentaa mahdollista puutosta siten, että oksennettaessa elimistöstä katoaa entistä enemmän suolaa.
Joten on tärkeää tietää mitä elimistössä tapahtuu, jotta ei kuormittaisi sitä entistä pahemmin. 

Suolankäyttö pitää aloittaa pikkuhiljaa, ei kerralla, ja se johtaa väliaikaiseen turpoamiseen eli ei pidä pelästyä koska niin käy aina kun ihminen alkaa syödä taas suolaa oltuaan ilman jonkun aikaa - riippumatta siitä, kuinka kauan.
Seurauksena voi olla myös väsymys. Se ei ole vaarallista vaan merkki siitä, että elimistö ponnistelee poistaakseen soluista nestettä. Niistä neste kulkeutuu virtsarakkoon, ja ennen kuin se kaikki on poistunut pissana, vatsa ja kasvot ovat turvoksissa. Turvotus on pahimmillaan aamuisin, mutta neste poistuu sitten pivän mittaan pissana. Turvotuksesta pääseminen voi kestää kolmesta kahdeksaan viikkoa suolankäytön aloittamisen jälkeen. Runsas virtsan tulo siis jatkuu ylimenokauden ajan, sen jälkeen kun aloitat käyttämään suolaa. (muista että kehossa kaikki tapahtuu hitaasti)


Jos sinulta tuleee paljon virtsaa ja käyt pissalla yli kuusi kertaa päivässä sekä mahdollisesti yölläkin, painosi on erittäin todennäköisesti epäluotettavam siten että se hyppii ylös ja alas hiukan mielivaltaisesti, vaikka et ole muuttaut syömistäsi mitenkään. Mutta asialle on siis olemassa selitys: suola- sekä nestetasapaino. Kun aloitat suolankäytön, sinun on tärkeä olla punnitsematta itseäsi. Kokemukseni mukaan vaaka näyttää luotettavia lukemia vasta sitten, kun henkilö käy pissalla noin viisi kertaa päivässä eikä nouse yöllä vessaan.
Joillain hyvin pitkään suolattomalla ruokavaliolla olleilla paino yleensä hieman laskee, kun he alkavat käyttää taas suolaa. Syynä siis on, että kun ihminen alkaa taas lisätä suolaa ruokaansa, hänestä poistuu nestettä virtsana, koska hän on ollut airmmin turvoksissa suolanpuutoksen vuoksi. Valitettavasti koskaan ei puhuta siitä, että suolanpuutos turvottaa, vaan vain vastakohdasta eli siitä että suolankäyttö turvottaa.


Kirjoitan vielä ainakin toisen osion missä käsittelen mm. rautaa ainakin kun sitäkin painotetaan. Ja varmaan hiilareista ja rasvasta. Tässä olisi vaikka mitä kirjotettavaa muttakun sivuja on se reilu 300 niin ei kaikesta voi oikein kirjoittaa. Ja kun tä pitää palauttaa aika pian niin en tiedä ehdinkö kirjottaamaan kauheesti kun pitää jos palauttaa. En jokatapauksessa ehdi kunnolla lukea tätä kokonaan, tai sitä toista osiota jossa on 20 vaihetta jotka "suorittamalla" voi päästä syömishäiriöstä eroon. Pitää sitten lainata ainakin kerran vielä uudestaan. No onhan mulla aikaa :)
2 kommenttia:

 1. Tää oli hyvä postaus, kiitos tästä!! Pitää kyllä itekki lainata toi kirja oikeasti, vaikuttaa aika superilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit! :) Joo suosittelen todellakin!

   Poista

Kiitos jo etukäteen kommentista, arvostan kaikkia sanoja:)♥
Kommentinvalvonta on käytössä joten voit sanoa jos et halua kommenttiasi julkaistavan:)
Vastaan kommentteihin pääasiassa omaan blogiini.