maanantai 6. toukokuuta 2013

Anorexia nervosa, bulimia nervosa

Mulla oli tänään polilla lääkäri aika. Pystyin puhumaan sille huomattavasti vapautuneemmin kuin aikasemmin, johtuu siitä varmaankin kun A ei ollut mukana. Ja sain nyt vihdoin niitä ataraxeja tarvittavaksi, kun se ei todellakaan niitä opamoxeja mulle määrää. Toivon nyt että noi sit kans auttais mulla. Niitä saa näköjään ottaa 1-4 kpl ja se sano myös että "joo puolikaskin voi olla jo ihan tarpeeks" No pitää kattoa. Ja kerrankin lääke joka on halpa, kappalehinta joku 14snt kun esim. seroquel prolong 400mg on joku 3e/kpl :D ei mulla ois ikinä varaa mun kaikkiin lääkkeisiin jos nmky ei niitä korvais, parin kuukauden lääkkeet on yhteensä aika lähellä kolmeasataa euroa.

Mulla vaihtuu nyt taas lääkäri polilla, näin ton lääkärin yhteensä huimat kolme kertaa. Seuraava aika ois sitten uudelle lääkärille joskus heinäkuun lopussa tai mun tuurilla vasta elokuussa. Toivottavasti se uusi lääkäri on sitten mukava. Ja se on sitten varmaankin viimeinen lääkäri tolla polilla kun kontakti sinne loppuu kun täytän 19 ja siirryn aikuispuolelle jos tarvetta on. Tai kai mä siellä sitten jatkan kun jonkun pitää kuitenkin esimerkiksi b-lausunnot terapiaa varten tehdä. Tai itseasiassa ei niitäkään tarvii tehdä kuin yksi enään tän jälkeen :) jos sitäkään. Taino luulen että oon sen kolme vuotta, mutta ei voi vielä tietää varmasti. (Herranjumala 7 vuotta terapiaa sen jälkeen takana)  Lääkityksestä en tiedä että mitä mulla on enää silloin käytössä, oishan se tosi hyvä jos silloin jo pärjäisin ilman mitään lääkkeitä kun niiden vähentämisestä on parina edellisellä käynnillä jo puhuttu ja luultavasti niitä aletaan vähntämään kun siirryn uudelle lääkärille. Jos vointi siis sallii. Mutta tällä hetkellä suunta on ainakin oikea :) Pikkuhijaa.

Me juteltiin myös syömisistä kun se katsoi niitä sh-polin merkintöjä koneelta ja oli vähän huolissaan. Sanoin että menee nyt paremmin mutta kerroin kuitenkin rehellisesti että ei se vielä kyllä normaalia ole. Ja kuulemma siellä sh-polilla on suunniteltuu että mun käynnit siellä loppuu nyt kevään jälkeen "Kunhan paino korjaantuu" ei ne on siellä aika varmoja siitä että tä tilanne korjaantuu nyt aika nopeasti. Mutta tä toinen lääkäri oli kyllä vähän huolissaan ja oli sitä mieltä että mun parantuminen on edelleen aika kesken kun ajatukset on mitä on. Ja se kysyi että saako se sanoa jossain niiden yhteisessä palaverissa siitä että mä oon ite vielä aika epävarma mun pärjäämisestä enkä oo varma että pärjään ilman nitä käyntejä vielä. Annoin sitten pienen suostuttelun jälkeen luvan. Kun ei terapeutti osaa mua auttaa niissä asioissa oikeastaan. Ja se pyysi jopa lupaa soittaa terapeutille siitä että mä haluisin jutella terapiassa enemmän niistä mutten antanut lupaa siihen. Kyllä mä nyt sen asian itse osaan hoitaa.

Mutta mä kyllä järkytyin aika pahasti kun se lääkäri puhui mun tän hetkisistä diagnooseista sen b-lausunnon yhteydessä. Yks oli vaikea masennus, tai vaikean masennuksen toipumisvaihe tai joku sellanen koska ei mulla vaikeaa masennusta enää ole. Se oli ihan ok. Mutta mulla oli myös vielä anoreksia siellä papereissa vaikka en tasan niitä kriteereitä täytä. "Mutta sun ajatukset ei oo vielä normaalit vaikka ootkin normaalipainoinen" Sillä perusteella se jätti sen sinne, eikä vaihtanut sitä edes epätyypilliseen vaan jätti ihan puhtaan laihuushäiriön, F50.0:n sinne. En kyllä oo ite samaa mieltä... Viimisestä diagnoosista mä oikeasti järkytyin, meinaan mulle oli laitettu sinne uutena bulimia? Vähäsen olin että mitä helvettiä. Miksi se nyt sinne oli laitettu kun sitä ei siellä aiemmin ole ollut, eikä mun "buliminen" oirehdinta ole mitenkään voimakkaampaa nyt kun se on ollut aina välillä tän mun sairastamisen aikana. "Monet parantuu anoreksiasta bulimian kautta" Anteeks mitä? Mä putosin kyllä kärryiltä. Onko mun tänhetkinen oirehdinta sitten vaan pelkästä bulimiaa? En mä mikään lääkäri ole mutta ei se mun mielestä oo ihan niin.
"F50.2 Ahmimishäiriö (lat. Bulimia nervosa)Oireyhtymälle ovat ominaisia toistuvat ylensyömiskohtaukset sekä liiallinen keskittyminen painon tarkkailuun, mikä johtaa liikasyömisen ja sitä seuraavan oksentamisen ja ulostuslääkkeiden käytön vuorotteluun. Monet tämän häiriön psykologiset piirteet ovat samanlaisia kuin laihuushäiriössä, mm. liiallinen huoli ruumiin muodosta ja painosta.

Toistuva oksentaminen johtaa elektrolyyttihäiriöihin ja lisätauteihin. Monet potilaat, joskaan eivät kaikki, ovat aiemmin - ehkä muutamia kuukausia tai useita vuosiakin sitten - sairastaneet laihuushäiriötä."

Mä en mitenkään oksentele säännöllisesti, tai silleen ahmikaan. Tai entiä onko se sitten vaan ahmimista. Tuntuu etten enää osaa erottaa normaalia syömistä ahmimisesta kun kaikki syöminen tuntuu ahmimiselta.  Mutta en siis todellakaan oksentele jatkuvasti tai käytä mitään ulostuslääkkeitä. Eikä mun paino mitenkään hirveästi tässä oo heitellyt ahmimisesta huolimatta (sis joku 2.5-3kg ehkä mikä on varmaankin suurimmaksi osaksi nesteitä) Eikä mun ahmiminen oo samanlaista kun joskus pahimmillaan. Ainoa mikä nyt on niin saatan pastota toisin kuin lastenkodissa. Siellä ei ollut mahdollista. Mutta en nyt oikeastaan tätä laskisi paastoamiseksi. Tai onko puoltoista vuorokautta paastoamista? vaikken nyt ookaan pitkään aikaan ollut niinkään kauaa syömättä. Että entiedä kyllä mun oirehdinta sit kai on aika bulimista, enemmän kuin anorektista kun oikein miettii. Tai siis mun oirehdintta ei oo oikeestaan anorektista tällä hetkellä. Entiedä että mitä se on. Mutta toi diagnoosi tuli  vaan ihan täytenä yllätyksenä ja järkytyksenä ja se on pyörinyt koko loppupäivän päässä ja tuntuu että otsassa lukisi "bulimikko" miksi se tuntu ehkä vähän pahemmalta kuin "anorektikko"?

Jotenkin menin siitä sittenihan sekaisin ja menin siitä  suoraan kauppaan ja ostin irttareita jotka sitten oksensin, taino en kaikkia mutta kuitenkin. Että jooo o. Ja sitten söin muuta ja oksensin uudelleen. Varmaan takana oli jotain sen tapasta kuin "jos kerran olen bulimikko niin käyttäydytään sitten sen mukaan"  Jälkeenpäin kyllä hävettää ja kaduttaa, mutta ei voi mitään tehty mikä tehty, ja se oli vain kerta. 

Pitäis varmaan mennä nukkumaan päin tästä, huomenna pitää herätä aikasin kun pakko käydä suihkussa ennen terapiaa. Se sitten ois vielä työpäivä sen päälle. Ja paljon bilsan tehtäviä. Mitäs jätän kaiken viime tippaan. Koulu menee päin persettä ihan oikeesti eikä motivaatiota vaan löydy. Just polillakin lääkäri totesi tyytyväisenä "hyvä kun koulukin sujuu hyvin!" En vittinyt alkaa sanomaan mitän muuta. Kyllähän mulla on kuitenkin kolme kurssia, enemmän kuin puoleentoista vuoteen. 

Nyt tä loppuviikko tuntuu kauheen raskaalta, hirveästi tekemistä. Miks menin lupaamaan J:lle että meen kattomaan sen tanssiesitystä vielä sunnuntaina kun ennen sitä sovin jo kummisesdän kanssa että käydään viemässä äidille kukkia muistolehtoon äitienpäivän kunniaksi?

Ostin muuten yksi päivä ateriankorvauspatukan ja luin tuoteselostetta ja siinä luki lopussa että "ei suositella syömishäiriöisille" No, ostin silti. Mutta ihan hyvä kai että niissä lukee noin! 

No jos nyt oikeesti meen tästä nukkumaan itkemään että pääsen ylöskin huomenna sängystä kaheksan jälkeen. 

5 kommenttia:

 1. oletko muuttanut blogisi ulkoasua? ihana värimaailma!

  ja vielä tuosta lääkärintapaamisesta sen verran, ettei kannata aina ottaa kaikkia sanomisia tosissaan. itse kuitenkin tietää parhaiten missä mennään. ei se lääkäri päätä sinun puolestasi sitä, että nyt sinulla on bulimia. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vähän muokkailin :) Kiitos!!:)

   Joo ihan totta kyllä!

   Poista
 2. Sulle ois haaste mun blogissa! ;)

  VastaaPoista
 3. samaa olin tulossa sanomaan kuin mitä Birdy tuossa jo kommentoi.

  voimahalaus <3

  VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen kommentista, arvostan kaikkia sanoja:)♥
Kommentinvalvonta on käytössä joten voit sanoa jos et halua kommenttiasi julkaistavan:)
Vastaan kommentteihin pääasiassa omaan blogiini.