tiistai 24. syyskuuta 2013

Kuulumisia pitkän kaavan mukaan

Tuntuu nyt että on hirveesti asiaa päässä mistä haluis kirjottaa, ni katotaan mitä saan ulos.

Mä oon vihdoin vähäsen rentoutunut terapiassa eikä sinne meneminen jännitä samalla tavalla. Ei siihen mennykään kun reilu vuosi :D No pääasia että se tapahtui ennen kun kolme vuotta on mennyt ! En oo varmastikaan mikään helpoin asiakas kun puhuminen on niin saatanan vaikeaa ja vieläkin on ihan hirveästi asioita joista en todellakaan pysty puhumaan, mutta kyllä mä nyt enemmän puhun sentään kun vuosi sitten :) Oon vaan tosi hidas luottamaan.
Mutta kyllä terapiassa käyminen on ihan varmasti auttanut, saanut ajattelemaan asioita enemmän ja eri kannalta! Eilen esimerkiksi terapeutti huomautti että siitä tuntuu että heti kun mun elämässä tapahtuu jotain hyvää, niin rankaisen siitä itseäni syömisen vähentämisellä, tai syömishäiriö vahistuu heti. Ite en oo noin ajatellut mutta kai siinä on perää. On just tosi ärsyttävää kun en itse tiedosta mitä mä yritän tällä syömisen hallinnalla saavuttaa, en osaa sanoa sitä oikeaa syytä, tai kun ei se laihtuminen se ainoa asia ole.

Myönnän että on mennyt syömisen kanssa vähän niin ja näin, olen yrittänyt vain unohtaa koko syömisen, että syöminen loppuisi vähn niinkuin ”vahingossa”. Oon yrittänyt olla ajattelematta koko asiaa, yrittänyt olla liittämättä mitään tunteita siihen, ettei se ahdistaisi niin paljoa. En tiedä olenko onnistunut. Syönyt olen kyllä liikää siihen nähden mitkä on mun ”suunnitelmat” eli että en söisi muuten kuin koulussa vähäsen. Ahdistaa olisi voinut kyllä enemmänkin että se osio on toiminut jonkun verran ja se on tavallaan hyvä terveelläkin tavalla, että ruoka on vain ruokaa, mutta yritän käyttää sitä kyllä ihan toiseen tarkoitukseen...

Viime postauksessa mainitsin sen persoonallisuuksista kertovan kirjan ja siinä on jokaisen persoonallisuden kuvauksen yhteydessä testi jolla voi testata miten hyvin sopii mihinkin persoonallisuuteen. No, kun luin kirjaa niin estyneen kuvaus tuntui sopivan. Luin toisen kerran, se sopi vielä paremmin. Sitten tein testin, tulos oli 40/42. No eipä se mikään suuri yllätys ollut, muttei kovin kiva kuitenkaan.

Tänään oli lääkekontrolli polilla. Puhuttiin aika paljon nukkumisesta joka varmaan on se suurin ongelma tällä hetkellä, en mä loputtomiin pärjää näillä muutaman tunnin yöunilla. Taino sain viime viikolla muutamana yönä nukuttua paremmin mutta siis yleisesti nukun huonosti.
Ensin luulin ettei lääkäri aio tehdä mitään muutoksia lääkitykseen mutta sitten se alkoi puhumaan seroquelista, me ollaan sen annoksen laskemisesta siis puhuttu jo yli puoli vuotta, ja nyt lääkäri mietti sen nostamista neljästäsadasta kuuteensataan, ihan vain ilta-ahdistuksen takia. Sitten tuli ketipinor puheeseen ja päädyttiin lopulta että otetaan se takasin, se ei olisi yhtään halunnut ja sanoikin että se oli aluksi tosi sitä vastaan mutta myöntyi nyt kuitenkin sitten. Ei seroquelin annoksen nostamisessa ole mitään ongelmaa mutta ketipinoria ei mitenkään halua otta takaisin? :D en tajua. Ja aluksi se olisi jättänyt sen sinne viiteenkymppiin mutta sain kysyttyä että voiko sitä annosta nostaa, ja se suostui just ja just nostamaan sen 75:een. Hän ei uskaltanut koska pelkäsi sen ja mirtazapinin yhteisvaikutusta, huoh. Ja sitten siirrettiin seroquel ja lamictal aamuun, lamictal sen takia että lääkärillä tuli mieleen että hei, sehän voi olla se asia joka aiheuttaa sen unettomuuden! Enhän mä olekaan sitä lääkettä syönyt kun reilu kaksi vuotta tähän mennessä, että sekö sitä unettomuutta on nyt alkanut pahentamaan lähiaikoina? Ja seroquel sen ketipinorin takia ilmeisesti. Mutta onneksi ei sen annosta nyt sentään nostettu! Olin jo valmistautunut siihen että sitä lähdetään laskemaan kun siitä ollaan viimeiset puoli vuotta joka kerralla puhuttu, mutta ei ilmeisesti ton lääkärin aikana ainakaan. Niin ja yksi syy miksi se olisi ollut valmis nostamaan sen annosta oli se että mirtazapin saattaa laskea sn tehoa hieman että sen takia se 200mg:n nosto ei olisi ollut edes paljoa mitään.

No mutta nyt toivon että se ketipinorin nosto auttaisi tarpeeksi... Vähän epäilen. Mutta toi lääkäri ei ainakaan mitään muuta ole ilmeisesti valmis kokeilemaan (paitsi seroquelin nostoa...). Se on sitten vaan voivoi jos ei saa nukuttua. En kylläkään tiedä kuinka kauan se on mulla, luulin että tää olisi ollut viiminen kerta mutta antoi se nyt vielä yhden ajan ainakin.

Meillä oli perjantaina koululla opettajan ja tukihenkilön kanssa sellanen hojks-keskustelu jossa siis puhuttiin mun tän vuoden opiskeluista, tavotteista yms. Ei siellä ollut mitään ihmeellistä, sanottiin vaan että mun päätavote on nyt löytää se seuraava koulutuspaikka. Sitten opettaja vähän kertoili millanen mä ole ollut siellä koulussa, olen kuulemma tosi tasapainoiselta vaikuttava, avoin ja muutenkin reipas.
Tässä huomaa kyllä sen ettei ahdistus näy mitenkään ulospäin koska kyllä mua siellä välillä ahdistaa ihan hirveästi, ja kuulemma vaikutan niin tasapainoiselta ja siltä että kaikki on ihan hyvin.
Sitä opettaja sanoi kans että ne on huomannut että olen perfektionisti, että voisin vähän opetella hölläämään, ei mun tarvitse suorittaa kaikkea aina niin täydellisesti. ”Kato mitä tapahtuu jos et yritäkään tehdä ihan täydellisesti”

Tästä viikosta lähtien me joka kasin aamu tehdään aamupala itse. Siis kun meijän luokka on niinkun vanha asunto niin siinä on 2 huonetta jossa toisessa on keittö. Maanantaina tehtiin ekan kerran, tai muutama ihminen teki. Meinasin mennä ihan panikkiin jo siinä vaiheessa kun opettajat sano että me tehdään tästä lähtien se aina itse. Ja sehän tarkoittaa siis sitä että on pakko syödä. Tuntui että ahdistus vaan kasvo ja kasvo sitä mukaan kun aamupalan syöminen lähestyi. Kumpikaan opettajista ei mitenkään kysynyt multa esimerkiks että onko ihan okei että pystynkö syömään yms. vaikka just perjnataina juteltiin siitä että aamupala on se kaikkein vaikein ateria enkä oo tähän mennessä sitä pytynyt koulussa, tai muutenkaan, syömään. Piti siis pärjätä ihan omillaan, kuin muut. Sitten opettaja huutaa keittiöstä että ”Noniin nyt kaikki syömään” En meinannut pystyä menemään edes sinne ksittiöön muiden kanssa mutta menin kuitenkin. Ja otin lautasen, ja kävelin puutokattilan luo, ja otin puuroa lautaselle, ja kävelin takasin pöytään istumaan. Sitten se vaikein osuus: syöminen. Herranjumala että ahdisti. Tuli mieleen ihan osastoajat kun ahdistus oli sitä luokkaa. Nyt piti vaan tehdä kaikkensa ettei ahdistus näkyisi ulospäin, eihän kukaan tiedä mun syömisongelmista. Siinä mä yritin sitä puuroa sinne suuhun tunkea, ja sainkin pikkuhiljaa, melkein itkien. Yhdessä vaiheessa piti mennä vessaan rauhoittumaan ja itkemään kun en vain pystynyt istumaan rauhallisesti siinä pöydässä. 
Lopulta tulin takaisin pöytään, enkä sen jälkeen saanut enää lusikallistakaan alas. No, söin melkein kaiken mitä otin. Kaiken lisäksi mun vieressä istui joku nainen joka tuli yliopistosta hetkeksi tutustumaan meidän ryhmään, ja jutteli siinä niitä näitä meille ja multakin kyseli asioita ja oli ilonen. Oli kiva vastata normaalisti ja ilosesti ja samalla pidätellä itkua ja yrittää peittää sitä ahdistusta. No eipä kukaan varmaan mitään huomannut.
Toi oli vasta eka kerta, huomenna seuraava. Onneksi tällä viikolla ei ole muina päivinä. Mutta ensi viikolla, sitä seuraavalla, sitä seuraavalla, koko loppuvuosi tota samaa. En tiedä miten selviän, en todellakaan. Entiedä onko pakko ottaa opamoxi ainakin välillä. En mä sitä voi joka päivä syödä. Eikä niitä nyt olekaan hirveästi jäljellä. Ei ainakaan auta siihen ilta-ahdistukseen millään tavalla. Pelottaa. En tiedä pitäisikö sanoa jotain opettajalle koulussa tosta aamupalan vaikeudesta...
Ehkä mä lopetan tän kirjottamisen tähän. Tuli vähän pitkä teksti taas, hups. Vois yrittää kirjottaa vähän useemmin niin selviätte vähemmällä kerralla :D

8 kommenttia:

 1. Äh vittu toi aamupala S:S: Vaikee kyllä sanoa mitä ois järkevintä tehdä, koska.. puolensa ja puolensa. Kyllä sun pitää syödä ja jos et siihen kotona pysty niin tavallaan on tosi hyvä, että koulussa on sitten pakko. Ja sekin, että se ahdistus helpottaa aivan varmasti kun vaan altistat ittes sille. Ei suo koko loppu vuotta vaan voi ahdistaa samalla tavalla. Ei se kerrassa helpota, mut pikkuhiljaa. Totut siihen tilanteeseen ja siitä tulee ikäänkuin rutiini. Ja varmasti pystyt jollain tasolla oleen tyytyväinen ittees, vaikka toinen puoli päästä huutaiskin mitä kauheuksia tahansa. Jos jätät syömättä, se on erävoitto anoreksialle. Niinno kyllä sä tiiät nää. Mutta sitten on se mutta, tiiän miten kauheelta ahdistus voi tuntua, että vaikka kuinka tietäis et se vaan pitäis kestää, et se ei tapa vaan vahvistaa ymsyms niin sen kestäminen on ihan mahdotonta. Mun mielestä ois hyvä, et puhuisit sille opettajalle, ei siitä mitään haittaa ainakaan olis! Voisitte yhes miettii mikä ois järkevintä, ja varmaan terapiassakin? (On muuten ihan mahtavaa, et oot oppinu luottaa siihen paremmin♥.) Jos ne ees lopettais sen kaloreista puhumisen/osais suhtautua jotenkin paremmin. Voihan olla, et niitten syömishäiriötietotaso ei oo kovin korkea ja ei ne vaan osaa suhtautua ja auttaa. Ja siinä sä pystyt auttaan niitä, pidät jonkun valistuspuheen ;) Ne kuitenkin vaikuttaa niin ihanilta ihmisiltä sen perusteella mitä oot kertonut, että ne ei varmasti haluais, et kärsit siellä yksin tollasen olon kanssa. Kun se koulu nimenomaan on sitä varten, että siellä tuetaan siinä missä itse tarvii tukea. Nojoo multa nyt vaan tulee ja tulee tätä juttua.. :D

  Tohon lääkäriasiaan tuskin tarvii edes sanoa mitään muuta kuin huoh ja toivottavasti se lääkäri vaihtuu pian.. Onneks sait ees sen Ketipinorin takas!♥

  pus :* Oot rakas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no toivon todellakin että se helpottaa ajan kanssa. Eikä nyt varmastikaan se paras vaihtoehto ole se syömättä jättäminen, enhän mä silloin edes voi oppia sietämään sitä ahdistusta tai oppia syömään sitä aamupalaa, ja mitä kauemmin olen syömättä niin sitä isommaksi se kynnys kasvaa.....
   Mutta en tiedä että mitä mun pitäis sanoa opettajalle jos jotain sanon... Tai että miten ne edes voi olla siinä tukena? Mutta vois tietenkin sekin jo helpottaa jos valaisi niille tän hetkistä ahdistusta. Vaikeeta vaan puhua tästä asiasta kun ei olla niin kauan tunnettu tai mitään, eikä ne kuitenkaan ole mitään syömishäiriöasiantuntijoita.

   :* <3

   Poista
  2. Ehkä just siks kannattaa puhua, että niiden mahdollisesti väärät käsitykset syömishäiriöstä tai ahdistuksesta muuttuis. Vaikka se et susta ei näy ulospäin miten paha olo sulla oikeesti on, esim. toi syömistilanne on niistä saattanut vaikuttaa vaan siltä et oot väsynyt ja omissa ajatuksissa, käyt ihan normisti vessassa (tai korjaamassa meikkiä [joo tärkein asia kesken syömisen!]) tai jotain. Tuntuuhan se varmasti vaikeelta mennä noinkin tuntemattomalla ihmiselle puhumaan, mutta oot tehnyt sen ennenkin, esim. sillon teijän liikanopelle ja jollekin muulle opelle et puhunu ja saanu helpotusta. Niinku minäki. Joka kerta se tuntuu yhtä vaikeelta, mut sen jälkeen se helpottaa. Paras ois vaan kertoa asia suoraan niinkun se on, just silleen miltä susta tuntuu. Koita olla miettimättä mitä se aattelee, koska se on nähnyt varmasti niin paljon kaikennäköstä, et ymmärtää.. ja se on siellä sun takia! Jotta sä pääsisit eteenpäin, löytäisit mukavan alan ja elämä alkais tuntua elämisen arvoselta.

   Kauhee ku kirjotan sulle jotain elämänohjeita :''D Vois itekin joskus noudattaa omia ohjeitaan. Ei oo tarkotus kuulostaa siltä, et minä tiedän minä oon oikeessa, kunhan mietin!

   Poista
  3. Niin no kai mun pitäis niille siitä syömisestä puhua, ehkä ne ei vaan osaa auttaa mua kun ne ei nää ulospäin että ahdistaa... Ja on se mun opettaja kuitenki mukava ja näin. Pitäis saada kerättyä se rohkeus suun avaamiseen...

   Ei haittaa! Me aina kirjotetaa toisillemme kilometrin pituset kommentit täynnä faktaa eikä ite sit noudateta:''D

   Poista
 2. Uskon, että toi aamupalasysteemi voi helpottua kun sitä tekee sen pari kertaa viikossa. Siihen "tottuu" et syö sen aamupalan ja huomaa ettei mitään pahaa tapahdu. Ja kannattaa jutella niille opettajille, että toi aamupala on hankala syödä. Jos et haluu sanoo suoraan et syömishäiriö nin entä jos sanot vaikka vaan ettet oo tottunut syömään aamupalaa ja sulle tulee siitä paha olo?

  <3

  VastaaPoista
 3. Niin :) No kyllä mä nyt just ajattelin että sanon siitä, kun sanon myös siitä kun meille annettiin etäpäivän tehtäväksi tehdä ruokapäiväkirja mikä on ihan helvetin ahdistava mulle. Niin just kysyn että tarviiko sitä koko luokalle esittää, niin samalla sanon kyllä aamupalastakin :) kun ne nyt kuitenkin tietää että mulla on syömishäiriö, siinä b-lausunnossa oli diagnoosi ja muutenkin ollaan vähäsen siitä juteltu., niin luulis et ne ymmärtää kun selitän :) eipä ne voi tietää että on vaikeaa jos en kerro.

  <3

  VastaaPoista
 4. Onks siul seroquel prolong vai pelkästään seroquel 400 mg?
  Ketipinor ja seroquelhan on siis sama lääke, eri kauppanimi. Molemmat on ketiapiinia. Tietty jos siul on prolong nii se vaikuttaa erilailku lyhytvaikutteinen. (Söin ennen prolingia ja nyt vaan tavan ketipinoria)
  Onks siul kokeiltu melatoniinia nukkumiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seroquel prolong :) Mulla on kokeiltu ketipinoria nukkumiseen ja ahdistukseen ja se auttaa kyllä ahdistukseen jonkun verran muttei nukkumiseen. Mä käytän sitä tarvittaessa siihen ilta-ahdistukseen nykyään :) Ja mä söin melatoniinia joku 3 vuotta nukkumiseen ja circadinia -joka on piktävaikutteinen melatoniini- söin vuoden verran mutta kummatkin lopetettiin kun ne ei enää auttanut. Sitten kokeiltiin myäs ataraxia mutta sillä ei ollut minkäänlaista vaikutusta. Mirtazapin onneksi auttaa :)

   Mutta hei, kiva kuulla susta pitkästä aikaa!! :)

   Poista

Kiitos jo etukäteen kommentista, arvostan kaikkia sanoja:)♥
Kommentinvalvonta on käytössä joten voit sanoa jos et halua kommenttiasi julkaistavan:)
Vastaan kommentteihin pääasiassa omaan blogiini.