sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Even if there is pain now, everything will be alright. There’s a rainbow always after the rain

Mä oon miettinyt nyt tätä syömisvammailua ja oon tajunnut että en mä ihan oikeasti  voi esimerkiksi hallita mun elämää tai paeta kaikkia ongelmia ja vaikeita asioita syömisen säätelyllä, en mä sillä löydä itseäni. Vaikka nyt tuntuu että olen aivan hukassa itseni ja kaiken kanssa, niin sitä enemmän mä olen hukassa mitä kauemmin olen täällä syömishäiriön ja itseni kaivamassa kuopassa. Mitä syömättömyys ihan oikeasti ratkaisee? Ei yhtään mitään. Joo se saa ajatukset kaikesta muusta pois hetkeksi mutta en usko että syömishäiriön valtaamat ajatukset ja olot on sen helpompia kestää.  Ja joo, voin kuvitella että sillä hallitsen jotain, mutta ei se mene niin. Ei tässä ole mitään järkeä ihan oikeasti. Eikä se laihtuminen mun itsetuntoa paranna, näen itseni kuitenkin rumana ja isona ja kamalana, painosta riippumatta. Mun käsitys itsestäni pitää muuttaa ihan muulla tavalla kuin sairaalla laihtumisella. Ei syömishäiriö ratkaise mitään ongelmia, päinvastoin. Miksi mä sitten en osaa parantua?
Mulla on niin epätoivoinen ja kärsimätön olo kun aina uudestaan tulee se romahdus. Milloin ne loppuu? Mutta olen kyllä nyt yrittänyt pitää mielessä, että takapakit kuuluu paranemiseen, ja paraneminen voi kestää monta vuotta. Vaikka tä kaksi ja puoli vuotta on tuntunut ikuisuudelta, ei se ole mikään ikuisuus toipumisessa. Jotkut paranee nopeammin ja jotkut hitaammin ja mulla se kestää kun siihen liittyy niin paljon kaikkea muuta, se ei todellakaan ole niin yksinkertaista. Tai kaikillahan siihen liittyy muuta, syömishäiriö on kaikkea muuta kuin yksinkertaista. Mutta siis niin, mulla se paraneminen nyt kestää kauan kun se liittyy niin vahvasti muihin ongelmiin jotka mulla on esimerkiksi itsetunnon ja minäkuvan kanssa aina ollut.
Mutta kai mä vielä joskus tästä pääsen eroon. Se vaan tapahtuu hitaasti.Kun mietin vaikka viisi, tai kymmenen vuotta eteenpäin, haluanko vielä olla syömishäiriön vanki? En todellakaan. En halua että koko mun loppuelämän papereissa kummittelee se syömishäiriödiagnoosi. Haluan siitä eroon. Mun pitää vaan tehdä niin saatanasti sen kanssa töitä, se ei vaan tapahdu itsestään, en mä voi antaa sille valtaa aina kun tuntuu ettei jakaisi kohdata sitä ahdistusta tai parantua. En mä sillä tavalla siitä pääse eroon. Se pitää opetella pitämään jossain taka-alalla, olla antamatta sille vähääkään huomiota tai tilaa ajatuksissa. Se pitää tappaa. 

Pitää opetella syömään normaalisti, ei se häviä muuten. Mun on pakko alkaa jossain vaiheessa kuitenkin syömään normaalisti eikä se tapahdu niin että ajattelen aina vaan no jos vaikka huomenna tai vähän ajan päästä, ei vielä.  Se on ollut todella paljon vaikeampaa kuin osasin kuvitella. Ja sitä vaikeampaa siitä tulee, miä kauemmas sitä siirrän. Ei se ruuan tekeminen ole niin kamala juttu.Se ajatus, että en ansaitse ruokaa enkä saa syödä, että mun pitää lopettaa syöminen, pitää saada muuttumaan. Syömishäiriöstä paraneminen on sitä, että muuttaa ne ajatusmallit tietoisesti, ei ne kaikki häviä itsestään. Se vaatii työtä eikä ole ihan helppoa, mutta se on vain pakko tehdä jos haluan parantua syömshäiriöstä. Vähän harmittaa että en terapiassa saa kauheasti tukea siihen, se reagoi yleensä huumorilla "No ois ihan hyvä että pysyisit hengissä, sovitaanks niin?:D" mutta uskon kyllä että se auttaa, kun saan yleensäkin itseen kohdistuvia ajatusmalleja muutettua. Ja tietenkin käyn vielä polilla. Kuvittelin hetken että en mä enään tarvitse tukea, voin pärjätä ainakin melkein yksin. Mutta se ei ihan mennykään niin. Pakko vain hyväksyä että paraneminen ei mene aina ihan niin kuin kuvittelen. Pitää opetella olemaan vahva ja tekemään kaikkensa syömishäiriön peittoamiseen. En tiedä miksi on niin vaikeaa yrittää kaikkensa. Tiedän että pystyisin varmaan parempaan jos vain päättäisin ja yrittäisin kaikkeni. Kai se paraneminen vain pelottaa niin saatanasti. Ja se on varmasti kaikilla. Mutta silti todella monet ovat parantueet, joten miksen mitäkin?Oho, piti kirjoittaa ihan lyhyt pieni postaus mutta tulikin vähän enemmän tekstiä :D no saipa ajatuksia koottua :)

8 kommenttia:

 1. Sä tiedostat ittees liittyvät asiat paljon paremmin ja osaat ajatella niitä mikä on varmasti hyvä kun käyt terapiassakin. Mä olen oikeastaan vähän kateellinen. Mä en vähättele sitä etteikö sulla olisi vaikeaa vieläkin välillä mutta ainakin sä ajattelet paljon laajemmin ja positiivisemmin ja siitä mä oon kateellinen. Sulla tuntuu olevan päämäärä, parantuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri terapian takia mä osaankin nykyään tiedostaa nä asiat tällä tavalla, siellä mä olen oppinut sen ja siitä on ollut hirveästi hyöyä :)
   Mulla on kyllä päämäärä joka on tosi tärkeä asia, mutta oon varma että säkin kyllä löydät sen parantumishalun ja tuut vielä parantumaan :) ♥

   Poista
 2. Tätä postaust oli jotenki ihana lukee varsinki ton edellisen jälkeen ja kun tietää jotain miten paskasti sul on menny syömisen kanssa nytten. Täst tekstist huokuu ihanasti paranemismotivaatio ♥

  Kyllä sä paranet ihan varmasti! Et oo käyny terapiassa kun reilun vuoden ja oot menny ihan hurjasti eteenpäin masennuksen kanssa varsinkin. Ja oivaltanut näin ^ paljon (ja paljon muutakin) syömishäiriöstä. Kyllä ne ajatukset muuttuu todellisuudeksi, pienin askelin. Kaikki ei voikkaan tapahtua kerralla. Ota vaikka tavotteeks joka päivä haastaa ittes jollain tavalla. Olkoon se sitte vaikka et jätät oksentamatta, otat pikkusen enemmän puuroa kuin normaalisti, koulussa juot maitoa, jos haluat pukea farkut niin puet vaikka ahdistais.. no kyl sä tiiät, teet jotain mitä syömishäiriö on vastaan. Aluks tuntuu kamalalta, mut koska sulla on sitä motivaatiota paranemiseen ni oon aivan varma, et jossain vaiheessa noi onnistumiset parantaa sun itsetuntoakin. Näät, että pysyt vahvana vaikka se syömishäiriö huutelisi mitä.

  Takapakit kuuluu asiaan, mut pikkuhiljaa niiden 'voimakkuus' ja 'kesto' varmasti vähenee.

  Halejaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) <3

   Niin, pitää vaan olla kärsivällinen ja olla luovuttamatta :) Ja uhmata syömishäiriötä joka päivä jollain asialla, oli se sitten kuinka pieni tahansa. Ja kai mä alan sitten taas tuntemaan tytyväisyyttä kun teen jotain normaalia vaikka syömishäiriö yrittäisi estää. :)

   Sullekin rakas <3

   Poista
 3. Sä oot oikeesti vahva tyttö ja selviit kaikesta, myös syämishäiriöstä!! Se vie aikaa, mut sul on paljon ihmisiä tukemassa sua, mäkin oon vaikka ollaankin monen sadan kilsan päässä toisistamme :'( ♥

  VastaaPoista
 4. Ihana lukea tällaista tekstiä, oot vahva ja selviät varmasti! :) Ite tajusin kanssa saman äskettäin. Tsemppiä!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :) Hyvä että tajusit! :) tsemppiä sullekin ♥

   Poista

Kiitos jo etukäteen kommentista, arvostan kaikkia sanoja:)♥
Kommentinvalvonta on käytössä joten voit sanoa jos et halua kommenttiasi julkaistavan:)
Vastaan kommentteihin pääasiassa omaan blogiini.